Bruno Mathsson

Bruno Mathsson är kanske Sveriges mest kända möbeldesigner. Han är kanske mest känd för stolen ”Eva” som har blivit en riktig klassiker. Förutom att arbeta som möbeldesigner jobbade han även som arkitekt. Här berättar vi mer om hans historia och hans verk.

Bruno Mathsson är född i Värnamo 1907 där han också tillbringade den större delen av sitt liv. Hans pappa arbetade som snickare och det var i hans fabrik som han kom att lära sig det mesta om möbeldesign. Fabriken fokuserade främst på klassiska möbler. Det var härifrån samt ifrån designtidningar som Bruno fick den mesta delen av sin inspiration.

Mathsson ritade sin första stol 1931 då på beställning av Värnamo sjukhus. Den fick namnet Gräshoppan och hade en sits av sadelgjord. Dessa stolar blev en stor flopp och ratades både av patienter och personal på sjukhuset. Trots detta nederlag fortsatte Mathsson med möbeldesign och att hitta lösningen på hur du kunde sitta bekvämast. 1936 blev Mathsson inbjuden att ställa ut sina möbler på en stor mässa i Göteborg. Det blev en så stor succé att han blev inbjuden till en mässa i Paris nästföljande år.

Efter Paris följde några hektiska och framgångsrika år för det lilla familjeföretaget i Värnamo och det mesta exporterades till utlandet. Efter att andra världskriget brutit ut 1939 kunde företaget inte fortsätta sälja utomlands. Det hindrade inte Mathsson från att fortsätta arbeta, och under denna period tillverkade han två vilostolar kallade Pernilla.

Från och med 1958 började han samarbeta med en matematiker vid namn Piet Hein. Han ingick senare i ett samarbete med DUX, vilket resulterade i flera klassiska möbler. En av dessa var fåtöljen Karin, vilken är döpt efter hans fru. Om du vill uppleva flera av Mathssons möbler ska du bege dig till Bella Center i Köpenhamn, där finns en permanent utställning som är tillägnad den svenska möbeldesignern. Du kan även ta en titt på hans sommarhus i Frösakull utanför Halmstad, detta är sedan 2007 ett minne och turistattraktion.

Vill du lägga vantarna på din egen Bruno Mathsson-design får du vara beredd på att det kommer kosta. Den klassiska liggfåtöljen Pernilla ligger på ett pris runt 28 000. Dock är det en bra investering som även går att sälja vidare vid ett senare tillfälle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *