Arne Jacobsen

Även om du inte har hört talas om Arne Jacobsen har du säkerligen sett någon eller några av hans möbler. Han ligger nämligen bakom två av de kändaste möblerna i form av stolen sjuan och fåtöljen ägget. Det finns åtskilliga möbelvaruhus som har försökt återskapa dessa fantastiska skapelser. Men vem är då egentligen mannen bakom dessa ikoniska möbler? Det ska vi ta en lite närmare titt på här.

Arne Jacobsen föddes i Köpenhamn år 1902 där han också växte upp. Han gick först en utbildning för att bli murare men ändrade sedan inriktning och började läsa till arkitekt, detta i hemstaden Köpenhamn. Han fick jobb direkt efter sin examen 1927 och började arbeta hos en arkitektfirma som hette Paul Holsoe. Det dröjde bara tre år innan han öppnade sitt egna kontor i Hellerup, vilket är en av Danmarks rikaste kommuner. Han drev denna firma ända fram till sin död. Det första stora projektet som han ansvarade för hette Bellavista och var ett bostadsområde utanför Köpenhamn. Han har banat väg för flera andra kända designers som alla började sin karriär på hans kontor. Ett exempel på detta är Peder Karpf.

Arne hade det inte alltid så lätt. Under andra världskriget blev han tvungen att fly till Sverige på grund av sitt judiska påbrå. Tyskarna ockuperade som bekant Danmark. Så snart kriget var över valde Arne att återvända till Danmark. Under 1930-talet påbörjade han ett samarbete tillsammans med en möbeldesigner som hette Fritz Hansen. Detta skulle bli början på alla ikoniska möbler som han nu ligger bakom.

Det var inte förrän på 50-talet som Jacobsens och Hansens samarbete resulterade i ett färdigt resultat. Det kom att bli den kända stolen myran som är en trebent stol gjord i plywood. Idag finns denna stol i flera olika färger. De fåtöljer som han ligger bakom kallade svanen och ägget var från början specialdesignade för SAS Royal Hotel i Köpenhamn. Båda dessa tillverkades av hans samarbetspartner Fritz Hansen.

Detta är som sagt hans mest kända möbler men det var långt ifrån allt som han jobbade med. Han tillverkade bland annat bestick och textiler vid sidan av möbler. Detta visar på vilket mångsidigt geni han faktiskt var. Hans möbler kommer att leva vidare under lång tid och kommer alltid att räknas som klassiker. Vill du till exempel ha tag i din egen ”sjuan”-stol får du vara beredd att kosta på dig ungefär 20 000 kronor. Det finns också flera butiker som använder Arne Jacobsen som inspiration för sina egna möbler samt annan heminredning. Det kan vara ett bra alternativ för dig som inte har råd att köpa en vara som är äkta Arne Jacobsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *