Färgtrender genom historien

Idag är det i stor utsträckning ljusa, fräscha färger som dominerar inredningskonsten. Så har det varit under en ganska lång tid. Att vi är så förtjusta i lätta, rena färger är kanske inte så konstigt med tanke på att vi för inte så länge sedan ville ha precis raka motsatsen. I det här inlägget tänkte jag ta en titt på de mest betydelsefulla färgtrenderna sedan 1950-talet. En professionell målare som K3 Måleri kan hjälpa dig att återskapa alla färgtrenderna jag tar upp nedan. Estetiskt och funktionellt och alltid med garanti om att du kommer att bli nöjd. Vettiga priser har de också; det behöver med andra ord inte vara dyrt att få ett vackert målat hem.

Pastell under 1950-talet

Under 1950-talet var det framför allt tre färgtrender som dominerade: modern, pastell och skandinavisk stil. Störst av dem var förmodligen pastelltrenden. Om du ser en slumpmässig reklambild från 50-talet tagen i ett hem är chansen stor att det hemmet var färgsatt med pastell. Den skandinaviska stilen var i första hand populär bland sofistikerade människor. Den moderna färgstilen var å sin sida ren och färgglad och var populär under delar av decenniet.

1950-talet var färggrant, men det var ingenting mot den utveckling som skedde under 1960-talet. Inredningsmåleri under 50-talet bestod till största delen av rena färger och under det följande decenniet blev det populärare med mönster. Från mitten av 60-talet och framåt blev det mer och mer populärt med medaljongtapeter och liknande. Ofta med starka färger som orange, gult, grönt och lila. Den färggranna vågen skulle nå sin kulmen under 1970-talet.

1970-talets tunga färgskalor

Under 70-talet blev färgskalorna också tyngre. Lejongult och brunt var färger som blev väldigt populära, gärna i kombination med burriga heltäckningsmattor. Hoppa fram till nästa decennium och det sker ett ganska ordentligt trendbrott. Under 1980-talet blev det än en gång populärt med lite lättare färgscheman: aprikos, rosa och turkos är exempel på populära färger – gärna i kombination med futuristiska material.

Med 1990-talet kommer minimalismen

Det var under 1990-talet vi kunde se början på den stil som är mest populär idag. Det var då minimalismen började göra sig gällande. Till skillnad från nu användes dock en hel del mustiga färger som terrakotta och marin. De skulle snart bytas ut mot de ljusa färgtoner de flesta uppskattar idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *