Så rengör du dina möbler

Under din livstid kommer du att samla på dig en hel del saker. Vissa är enklare inredning och dekorationer, medan andra är kompletta möbler. Nya möbler kommer ofta i samband med att man flyttar och vill inreda det nya hemmet, men det kan också handla om impulsköp eller gåvor från vänner och bekanta. Det är inte ovanligt att man har många möbler i hemmet, men även källare, förråd eller vind har en eller flera möbler i sin förvaring.

I vissa fall är möbler enkla att göra sig av med, men i andra fall kan de förknippas med minnen eller personer och då blir de svårare att sälja eller skänka möblerna vidare. Av denna anledning är det därför viktigt att du tar hand om möblerna på rätt sätt, så att de kan bevaras så länge som möjligt.

Så får du bort fläckarna

Att få fläckar på möbler är inte ovanligt. Det kan t.ex. bli en hel del fläckar av mat och dryck eller annat som du råkar spilla eller tappa. På marknaden kan du hitta ett flertal olika fläckborttagningsmedel som fungerar utmärkt för ändamålet och vi rekommenderar därför att du använder dig av dessa. I vissa fall kan det däremot vara bättre att använda sig av vanligt vatten. Ju snabbare du behandlar en fläck, desto lättare kommer det också vara att få bort den. Möbler som är tillverkade i känsliga eller porösa material kan annars suga åt sig fläcken och göra den omöjlig att bli av med. Passa på att rengöra alla dina möbler innan du t.ex. bokar en flyttstädning i Eskilstuna så kan du ställa in rena och fräscha möbler i ditt nya hem.

Bord, stolar och byråer i all ära, men hur ska man gå tillväga om man behöver rengöra sin soffa? Här beror det naturligtvis på vilket material som din soffa består av. En lädersoffa behöver rengöras på ett annat sätt än en soffa i tyg.

Rengöring av tygsoffa

1. Börja med att dammsuga hela din soffa så grundligt som du bara kan. Du behöver få bort lös smuts och damm. Använd dig gärna av möbeldammsugarmunstycket, så får du bort ännu mer.

2. Nu är det dags att ta bort fläckar som finns på soffan. Du kan använda dig av färdiga rengöringsmedel som lämpar sig för ändamålet, men du kan också blanda ihop din egen kompott genom att mixa vatten med en tiondel ättika. Pensla blandningen ovanpå fläcken.

3. Om du har möjlighet att ta av tyget på soffan och soffkuddarna så tvätta dessa enligt anvisningarna. Du kan också ta en fuktig trasa och massera soffans tyg så gott det går. Använd då en blandning av vanligt tvättmedel och vatten.

4. Det bästa är alltid om din soffa får självtorka. Öppna upp balkongen eller fönstren och låt soffan vädras torr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *