Vad betyder egentligen antika möbler?

Det pratas ofta om antika möbler när det handlar om möbler men vad är det egentligen? Vi vet oftast att det handlar om gamla möbler som har ett visst värde. Men går det att förtydliga definitionen ytterligare? Här ska vi göra en djupdykning i begreppet antika möbler och vad det egentligen innebär.

Svaret kan variera lite beroende på vem du frågar men generellt handlar det om möbler som inte är tillverkade av de vanliga och industriella metoderna. Lite förenklat kan man säga att det är möbler som inte är massproducerade. En annan sak som gör en möbel antik är att den besitter ett visst värde. Antingen genom att den är väldigt sällsynt, att den är värderad väldigt högt eller för att den är i väldigt bra skick. Det kan också handla om en kombination av alla tre punkter.

Det finns en annan variant av antika möbler, vilka kallas för stilmöbler. Dessa är massproducerade möbler som är behandlade på ett sådant sätt att de ser antika ut. Dessa säljs vanligtvis i stora nätbutiker och möbelvaruhus. Oftast är det ett bra alternativ för den som inte har råd eller tid att investera i antika möbler, alltså den äkta varan.

När man har att göra med en antik möbel brukar man oftast kolla vilken tidsera den kommer från. Några av de mest kända är kanske renässans och barock. Detta är tidsepoker som vi får läsa om i skolan. En annan stil som kanske inte är lika uppmärksammad är rokoko, vilken tog plats i Europa under 1700-talet. Om du söker på denna stil kommer du hitta möbler som sekretärer eller utsmyckade prydnadsglas. Är du väldigt intresserad av antika möbler kan det både vara lärorikt och nyttigt att lära sig om de olika epokerna och vilka möbler som var klassiska för denna tid. Det finns mycket information som du kan hämta på internet om detta.

En annan stil som är ganska populär kallades gustaviansk stil och hade sin storhetstid efter rokoko. Den stil handlade mycket om antika ideal och mycket utsmyckningar. Rokokostilen hade haft S-formade ben, nu ersattes dessa möbler med betydligt rakare linjer. Värt att påpeka var att detta var främst under början av denna epok. Fram emot slutet blev stilen betydligt mer sparsmakad. Kanske var det en förvarning på kommande trender?

Den sista tidseran som vi kommer ta upp kallas för empir eller kejsarstilen på svenska. Under denna tid byggdes det många ståtliga byggnader runt om i Europa, till exempel Triumfbågen i Paris. Möblerna var till för att matcha denna pampiga epok, vilket också syns. Många av möblerna har gulddetaljer på sidorna och liknande. Det skulle också vara väldigt ståtliga och pampiga möbler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *